EL PROJECTE

En este podcast multimèdia i web parlarem de llocs, d’indrets de tota la Comunitat Valenciana, que foren importants, sí, en què passaren coses que no volem oblidar, però també parlem de gent que val la pena recordar. Parlarem d’edificis, de paratges, de localitzacions en els mapes, però sobretot ho farem com a excusa per a parlar dels protagonistes, dels herois oblidats, de les víctimes, dels que ho perderen tot, incloent el dret a no ser oblidats.

EL MUR D’AFUSELLAMENT DE PATERNA

Hi haurà espai en la sèrie documental per a parlar de llocs emblemàtics per a la memòria, com el mur d’afusellaments de Paterna, que dona nom al nostre projecte. També de presons com la de Sant Miquel dels Reis, o la de dones del carrer de la Petxina de València, on als anys 40 s’amuntegaren els presos i preses després de juís militars sumaríssims sense cap garantia processal. També recordarem recorreguts com el de la línia XYZ, que va protegir València de l’avanç cap al sud de les tropes sublevades, o els bestials bombardejos de Castelló el 1937, quan la ciutat fou atacada pel creuer Balears, o el del mercat d’Alacant per l’aviació fascista italiana que va provocar 300 morts, més que al de Gernika. També raonarem de la Posició Yuste, on va estar l’últim govern de la república, o dels camps de concentració d’Albatera o Los Almendros. O de l’hospital suec-noruec d’Alcoi, i dels xiquets de la guerra que van estar als horts de Picanya.


MERCAT D’ALACANT – IL·LUSTRACIÓ EDUARD TORRES

Tot per a recordar els espais, però també a les persones que van lluitar, que van patir i que foren castigats per la repressió dels sublevats, i que durant tant de temps van estar oblidats, sense que ningú els reivindicara. Fem este treball per a ajudar a que la memòria dels valencians, la nostra, la més propera, siga protagonista. Eixe és l’objectiu final del projecte periodístic.

Per a la narració d’estes històries de memòria usarem tot tipus d’eïnes audiovisuals. Cada capítol està format per un podcast radiofònic, d’emissió per ones, web i xarxes, i una ampliació per la web on s’ofereixen fotografies, vídeos, documents, il·lustracions, imatges gravades amb dron o amb càmeres de 360º, el que permet una diversitat d’acostaments narratius obrint noves formes de contar amb la mirada sempre posada en la innovació.

VÍDEO EN 360º: POTS TRIAR-NE L’ENCUADRE MOVENT EL MÒBIL O LA TAULETA, O DESPLAÇAR-TE AMB EL CURSOR DES DE L’ORDINADOR

#ElMur: els llocs de la memoria ES UNA PRODUCCIÓ FETA GRÀCIES A LA COL·LABORACIÓ ENTRE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA, À PUNT I PLAZA RADIO.

Direcció, guió i presentació:

Carlos López Olano

Redacció, gestió de xarxes i il·lustracions:

Eduard Torres

Imatge, disseny visual i web:

Sergio Formoso

Edició, realització sonora i locució:

Miguel Coll

Locució: Lola Bañón

Correcció al valencià: Ofèlia Sanmartín

Sintonía del podcast: versió del «Bella Ciao» gravada per al programa per Andreu Valor i el Cor de l’Eliana, amb el seu director Nelo Juste, i amb la col·laboració dels músics Blai A. Vañó i d’Hèctor Tirado

Si t’agrada, comparteix des d’ací: